ГЕНЕЗА КРИВИЧНОГ ДЕЛА НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ У СРПСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ - Samardžić, Stefan; Ristivojević, Branislav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Српска кривичноправна легислатива насиља у породици од самог настанка показује значајне мањкавости и недоречености, па самим тим и проблеме у њеној практичној примени. Недовољно промишљање законодавца и недостатак шире стручне расправе јасно се огледа у одредбама кривичних закона којима се регулише ова патолошка појава. Осврт на настанак норми којима се регулише кривично дело насиља у породици у фундаменталним кривичноправним законима нуди нешто бољи угао за разумевање даљих потешкоћа у њиховој примени, те односу јавности према овој појави, али и поједине разлоге за каснији настанак специјалног, у много чему хибридног законодавства којим се регулише насиље у породици.
Keywords: насиље у породици, кривично право, Србија