Правно уређење одлагања комуналног отпада на депоније у Европској унији - Bugarski, Tatjana; Tubic, Bojan; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Neadekvatno odlaganje komunalnog otpada na deponijama proizvodi nezanemarljiva štetna dejstva na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Radi njihovog sprečavanja, odnosno smanjenja na najmanju moguću meru, države osmišljavaju alternativne pristupe upravljanju otpadom i/ili propisuju tehničke zahteve za odlaganje otpada na deponijama. Na nivou Evropske unije usvojena je Direktiva o odlagalištima otpada koja za cilj ima da se obezbedi postupno smanjenje odlaganja otpada, a naročito onog koji je pogodan za recikliranje ili drugi postupak upotrebe, kao i da se uz pomoć strogih operativnih i tehničkih zahteva za otpad i odlagališta predvide mere, postupci i smernice za sprečavanje ili što veće smanjenje štetnih uticaja deponija na životnu sredinu. Predmet rada je analiza sadržaja Direktive i njene primene, sa posebnim osvrtom na praksu Suda Evropske Unije u postupcima protiv država članica koje nisu ispoštovale obaveze utvrđene ovom Direktivom.
Keywords: zaštita životne sredine, otpad, deponije.