ПРИВАТНA БЕЗБЕДНОСТ И ЈЕДИНСТВЕН СИСТЕМ ПРЕКОГРАНИЧНОГ (ОБЕЗБЕЂЕЊА) ТРАНСПОРТА НОВЦА ИЗМЕЂУ ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕВРОЗОНЕ - Stajić, Ljubomir; Mandić, Goran; Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Настанком Европске уније (ЕУ) потписивањем Мастрихтског споразума, увођењем јединственог тржишта и слободе кретања радне снаге и увођењем евра као заједничке валуте настао је проблем прекограничног друмског транспорта готовог новца и вредносних пошиљки између чланица Еврозоне. Ово због тога што су скоро све земље чланице ЕУ имале мање-више различита решења и праксу за ту врсту транспорта. ЕУ је проблем пробала да реши усвајањем Уредбе број 1214/2011 о професионалном прекограничном друмском транспорту готовог новца између чланица Еврозоне. Поменута Уредба успешно је решила многа питања везана за ову проблематику као што су: издавање одговарајућих дозвола, максимално трајање доставе, права и обавезе тимова, потребна знања и вештине људи, ношење оружја у земљи домаћина, врста и опрема возила, узајамно обавештавање и сл.Иако је интенција била успостављање јединственог система прекограничног транспорта новца поред значајног напретка у функционисању приватног обезбеђења може се рећи да због тога што су неке земље задржале своје специфичности јединствен систем са истим правилима није успостављен у потпуности чиме је (на известан начин) отежано функционисање компанија за транспорт новца.У раду су наведене и обрађене предности и недостаци јединственог система (обезбеђења) прекограничног транспорта новца по наведеној Уредби. Република Србија као земља на путу чланства у ЕУ има посебан интерес да се упозна и на време припреми за усклађивање својих правних решења и праксе којима се регулише наведена област (делатност) приватне безбедности.
Keywords: приватна безбедност, хармонизација, транспорт новца, прекогранични друмски транспорт новца, Европска унија.