КОНСУЛТАЦИЈЕ ЦЕНТРАЛНИХ И ЛОКАЛНИХ ОРГАНА У ОБЛАСТИ ФИНАНСИЈА У СРБИЈИ - Orlović, Slobodan; Rajić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Питање финасирања различитих нивао власти је од пресудне важности за остваривање њихове политичке аутономије. Локална самоуправа у чини се да је у најосетљивијој позицији имајући у виду флексибилност уставног оквира којим се регулише ова област. Отуда је развијање комуникације унутар вертикалне организације власти од есенцијалног значаја за изналажење баланса између финансијских потреба локалне смаоуправе, са једне, и складног фунционисања целокупног система јавних  финансија, са друге стране. У раду се анализирају нормативне и институционалне претпоставке за остваривање дијалога између локалних и централних органа власти у области локалног финансирања у Републици Србији. Ово питање се смешта у шири друштевно-политички контекст који укључује положај локалне власти у уставном систему, тип изборног система на оба ниова власти  као и достигнути степен уставне и политичке културе. Резултати истраживања показују да у уставном систему Републике Србије постоје нормативне и институционалне претпоставке за развијање овакве врсте дијалога, али да у пракси има још доста простора за његово побољшавање.