УТИЦАЈ ТРАНЗИЦИЈЕ НА СТАЊЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ - Popov, Đorđe (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Процес приближавања Европској унији пред Србију као нужну претпоставку поставља побољшање стања у привреди Србије. Овај циљ се не може реализовати ако у Србији у пуном смислу те речи не почне да делује правна држава. Србија има висок спољни дуг и дефицит спољнотрговинског биланса, као и високу стопу незапослености. Нужно је извршити хитно превредновање читавог низа како прописа, тако и процеса који су се у Србије одвијали у деценији посртања српске привреде, тј. од 2001. до 2012. Велики део невоља у којима се данас налази привреда Србије резултат је лоше конципираног и још лошије спровођеног Закона о приватизацији. Зато велику одговорност сноси Агенција за приватизацију. Пољопривреда је изузетно значајна за укупну привреду Србије. И у пољопривреди је приватизација лоше спроведена. За будућност пољопривреде Србије важно је да се направи стратегија власништва над пољопривредним земљиштем. С тим у вези је и питање права стицања својине над земљом страних држављана. Један од главних разлога за лоше стање привреде Србије и велики илегални одлив капитала. Србија мора у сарадњи са међународним организацијама предузети мере да се тај одлив стави под контролу. У Србији је у првој фази реформи као и у свим земљама у транзицији законодавна активност следила једнострани универзални приступ у журби да пресади административне структуре налик западнимземљама без обраћања довољне пажње на друштвени контекст. Но сада постаје јасно да готови модели закона, политичких институција и економске политике могу представљати само основу коју ће, ако жели успех, свака земља морати  надоградити у складу са својим условима и потребама.