PROPISI O PORODIČNOJ ZADRUZI DONETI NAKON STUPANJA NA SNAGU SRPSKOG GRAĐANSKOG ZAKONIKA 1844. GODINE - Kulauzov, Maša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Autor u radu vrši istorijskopravnu analizu propisa o porodičnoj zadruzi donetih nakon stupanja na snagu Srpskog građanskog zakonika 1844. godine. Kako za sve vreme važenja srpske kodifikacije nije donet poseban zakon o porodičnoj zadruzi, mišljenja smo da podzakonski akti koji detaljnije regulišu pojedine aspekte  zadružnog života zaslužuju posebnu pažnju. Pri tom se putem ovih propisa ne menja osnovni smisao i sadržina odredaba o zadružnoj porodici koje se nalaze u petnaestoj glavi drugog dela SGZ – a. Oni predstavljaju samo dopunu i razradu normi o kućnoj zadruzi sadržanih u kodeksu, te su tako i doneti sa ciljem da olakšaju primenu zakonskih članova u sudskoj praksi i obezbede njihovo ispravnije tumačenje