POTREBNI NORMATIVNI ODGOVOR NA PROBLEME OTKRIVANjA I DOKAZIVANjA DELA VISOKOTEHNOLOŠKOG KRIMINALA - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Određeni aspekti visokotehnološkog kriminala, predstavljaju suštinu problema sa kojima se organi otkrivanja i gonjenja krivičnih dela koja su počinjena zloupotrebom informacionih tehnologija, susreću. Svi ovi aspekti čine visokotehnološki kriminal specifičnim oblikom kriminala i svi moraju biti uzeti u obzir kako bi se što potpunije razumele i prevazišle teškoće u otkrivanju i dokazivanju krivičnih dela i suđenju učiniocima istih. Imajući u vidu sve navedeno, a da bi se odgovorilo na specifičnu prirodu kriminalnih aktivnosti učinjenih korišćenjem računarskih mreža i sistema, razumljivo je nastojanje država da prilagode, odnosno upotpune postojeće krivične zakone novim odredbama. Za stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira za suprotavljanje ovoj vrsti kriminala putem krivičnog prava, potrebno je u propisima krivičnog materijalnog prava inkriminisati određena ponašanja, odnosno predvideti krivična dela protiv poverljivosti, celovitosti i dostupnosti računarskih podataka i računarskih sistema, a u propisima krivičnog procesnog prava utvrditi odgovarajuća ovlašćenja nadležnih organa u cilju otkrivanja izvora nedozvoljene radnje, odnosno prikupljanja podataka o učinjenom krivičnom delu i učiniocu koji mogu biti iskorišćeni kao dokaz u krivičnom postupku.