Reforma Evropskog suda za ljudska prava - Mojsilović, Marijana D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Европски суд за заштиту људских права (у даљем тексту Суд) представља круну у међународном систему заштите људских права. Последњих година Суд је постао жртва сопственог успеха. Тражећи одговор на растући број индивидуалних жалби пред Судом, Савет Европе је у протеклих неколико година разматрао бројне предлоге за реструктуирање система Европске конвенције за заштиту људских права (у даљем тексту Конвенција). Циљ овог чланка је да прикаже најважније промене уведене у систем Конвенције и рад Суда, прво Протоколом број 14, а затим и промене усвојене декларацијама након одржаних конференција у Интерлакену, Измиру и Брајтону. Нека од предвиђених решења ће без сумње помоћи да се смањи оптерећење у раду Суда, док су друга предложена из чисто практичних разлога, као и добро познатих, политичких. Како год, треба им дати времена како би показала свој ефекат. Међутим, и овако честе измене у раду Суда, као и у самом систему Конвенције се могу показати као нови проблем. Једна институција, као што је Суд, заштитник људских права на европском нивоу не би смео да трпи честе “потресе”. Треба му дозволити да ради тихо и без “турбуленција”.