МЕЂУНАРОДНЕ КОНВЕНЦИЈЕ О ПРЕВОЗУ РОБЕ И ЕЛЕКТРОНСКЕ ПРЕВОЗНЕ ИСПРАВЕ - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Предмет анализе у раду је регулаторни приступ међународних конвенција о превозу робе у погледу неких битних питања из области електронских превозних исправа, као што је правно признање електронских превозних исправа, њихове функције и правна снага. Исто тако предмет анализе су и  укупни домети и ограничења релевантних конвенцијских правила. Конвенције у области превоза робе ни у концептуалном погледу, ни у погледу битних питања нису на исти начин пришле  проблему правне регулације електронских превозних исправа. Док неке конвенције том проблему покушававају да приђу  системски, у неким гранама саобраћаја  и даље важе конвенције које својом садржином само  имплицитно омогућавају коришћење електронских превозних  исправа.   У погледу целовитости  регулисања ове  материје се истичу се  Ротердамска правила  и eCMR  протокол, али се оне  разликују  у погледу адекватности регулације и крајњих домета.  Ротердамска правила и поред врло амбициозног приступа, нису  успела да на одговарајући  начин реше најизазовнији  проблем целокупне ове материје, а то је ефективно остваривање стварно-правних функција преносивог  елекtронског записа, што је у многоме умањило њене крајње домете. С друге стране, eCMR  протокол   је  успоставио  сасвим задовољавајуће  правне темеље за примену електронских превозних листова у друмском саобраћају.
Keywords: међународне конвенције, превоз робе, електронске превозне исправе, правно признање, остваривање функција.