ОДБРАНА ДОМИНАНТНОГ УЧЕСНИКА НА ТРЖИШТУ - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Сажетак. Злоупотреба доминантног положаја је забрањена. Међутим, ексклузионо поступање доминантног учесника на тржишту може избећи забрану из чл. 102 Уговора о функционисању Европске уније ако доминантни учесник може да докаже да постоји оправдање за његово поступање.Предмет рада јесте анализа могућих одбрана доминантног учесника на тржишту, као и идентификација теоријских и практичних проблема у вези са одбраном доминантног учесника на тржишту у праву конкуренције Европске уније.
Keywords: Кључне речи. Доминантни положај на тржишту, злоупотреба доминантног положаја, објективно оправдање, објективна нужност, економска ефикасност.