Посебан порез на незаконито стечену имовину - Baturan, Luka O; Milošević, Goran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Народна скупштина Републике Србије усвојила је Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу. „Новим“ законским решењем о утврђивању порекла имовине и посебном порезу наша држава настоји да посебним законом заштити фискалне и друге интересе државе везане за приходе физичких лица који су настали злоупотребом, а чији је резултат поседовање имовине која се не може оправдати законитим приходима. Будући да се Законом о утврђивању порекла имовине и посебном порезу уводи нов порески облик „посебан порез“, то је прилика да се дефинишу основне контуре овог пореског облика, те да се дају смернице за практичну примену, као и за евентуалну корекцију законског текста. Кључне речи: посебан порез, незаконито стечена имовина, непријављени приходи, реални порез на имовину, порез на екстрапрофит.
Keywords: poseban porez; nezakonito stečena imovina; neprijavljeni prihodi; realan porez na imovinu; porez na ekstraprofit