НАЧИН СТИЦАЊА И ПРЕСТАНКА СУДИЈСКЕ ФУНКЦИЈЕ У СРБИЈИ У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ 19. ВЕКА - Чворовић, Зоран Р (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Имајући у виду да је Влада 3. децембра 2020. године усвојила предлог за промену оних одредби важећег Устава Републике Србије које регулишу избор носилаца правосудних функција, аутор се определио да будућој уставотворној расправи допринесе једним прилогом у коме се бави проблематиком начина стицања и престанка судијске функције у праву Србије друге половине 19. века. У раду се анализирају различити нормативни модели одабира судија и престанка судијске службе, почев од кнез Михаилових закона о чиновницима и устројству судова и Намесничког устава, па преко Закона о судијама из 1881. године, до Устава из 1888. и Закона о изменама и допунама Закона о судијама из 1891. године. Поред анализе усвојених законских и уставних решења, аутор на основу изворне грађе анализира и ставове скупштинске опозиције по питању начина одабира судија, начина утврђивања њихове одговрности и престанка судијске функције. У раду се разматрају ефекти појединих законских и уставних решења, а нарочито ванредне смене у судовима омогућене прелазним и завршним одредбама Закона о судијама од 1881. и Устава од 1888. године.
Keywords: начин одређивања судија; начин престанка судијске функције; судска независност; Кнежевина и Краљевина Србија; Закон о судијама од 1881.