БЕЗБЕДНОСНИ МЕНАЏМЕНТ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ КРИТИЧНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ - Stajić, Ljubomir; Mirković, Vladan M; Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Појам „критична инфраструктура“ постаје део безбедносног дискурса после Хладног рата када настају први правни и политички акти који садрже овај појам. Закон о критичној инфраструктури у Републици Србији усвојен је 2018. године, а као једно од важнијих питања које је уређено Законом јесте надлежност и одговорност субјеката у систему заштите критичне инфраструктуре. Предмет нашег истраживања био је безбедносни менаџмент у области заштите критичне инфраструктуре, а као резултати спроведеног истраживања у раду су: 1. Идентификовани нивои, врсте и надлежност безбедносног менаџмента у области заштите критичне инфраструктуре; 2. Утврђен њихов међусобни однос и 3. Дате препоруке мера и решења које је потребно предузети ради успостављања интегралног система заштите у овој области.