ОСИГУРАНИК И ОСИГУРАНИ РИЗИК КОД ОСИГУРАЊА ОД ОДГОВОРНОСТИ ЗА ШТЕТЕ НАСТАЛЕ УТИЦАЈЕМ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ - Marjanski, Vladimir; Fišer Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Упркос готово стогодишњем постојању осигурања од одговорности за штете настале утицајем на животну средину у појединим државама Европе и САД, у Републици Србији је ова врста осигурања и даље прилично неразвијена. Предмет анализе у раду су два, по мишљењу аутора, најзначајнија питања осигурања од одговорности за штете настале утицајем на животну средину. Прво питање је ко може бити осигураник. И друго, шта је осигурани ризик код ове врсте осигурања и како га што правилније описати приликом формулисања полисе осигурања. Анализа је извршена на основу позитивних прописа Републике Србије, релевантних међународних докумената и општих и посебних услова осигуравајућих друштава у земљи и иностранству.
Keywords: осигурање од одговорности, осигураник, оператер, осигурани ризик, еколошка штета.