ПРАВНО УРЕЂЕЊЕ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА У УРБАНИМ СРЕДИНАМА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ПОСЛЕДИЦЕ ЗАГАЂЕЊА - Bugarski, Tatjana; Tubić, Bojan; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Загађење ваздуха  у урбаним срединама тренутно представља један од најизраженијих ризика по животну средину и здравље људи. Прописи на нивоу Европске уније постављају пред државе чланице захтев да прате и држе под контролом концентрацију одређених загађивача у ваздуху, нарочито у урбаним срединама. Међутим, и поред тога што постоји правни оквир за контролу концентрације загађивача ваздуха, подаци показују да већи број држава чланица не успева да задовољи  стандарде квалитета ваздуха, а тиме ни да заштити здравље становништва. У овом раду су представљени поједини стандарди квалитета ваздуха у урбаним срединама на нивоу Европске уније и кроз неколико примера анализирана је контрола примене тих стандарда. Осим тога, указано је и на вишеструки значај система контроле концентрације одређених загађивача у ваздуху у урбаним срединама, у смислу утицаја загађеног ваздуха на понашање људи и раст стопе криминалитета.