УЛОГА УСТАВНОГ СУДА У РАЗВОЈУ УСТАВНИХ СИСТЕМА ИТАЛИЈЕ И СРБИЈЕ - Rajić, Nataša; Орловић, Слободан (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Уставни суд, као посебна институција у систему централизоване контроле уставности, заузима значајно место у модерној уставној држави. Овај рад има за циљ да укаже на специфичности уставних судова Италије и Србије и њихову улогу у развијању уставних система ових држава. Анализа обухвата обим и квалитет надлежности ових уставних судова; начин на који интерпретирају устав у вршењу својих надлежности као и квалитет дијалога који развијају са судским и политичким органима. Посебан осврт је учињен на улогу Уставног суда Италије у заштити уставног идентитета на наднационалном нивоу који, чини се, заузима кључно место у развоју европског конституционализма данас.
Keywords: уставни суд, уставни систем, Италија, Србија