Krivično delo uvreda i Fejsbuk - Petrašinović, Stefan D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Развој модерних интернeт технологија, омогућио је многобројне начине за масовну комуникацију људи. Jедан од тих начина је путем друштвених мрежа. Са више од две милијарде корисника широм планете, Фејсбук (енгл. Facebook) је најмасовнија друштвена мрежа данашњице и моћно средство за размену великог броја података, слика и других материјала путем својих профила, који чак могу бити јавно доступни неодређеном броју лица. Са таквим могућностима, Фејсбук представља погодно средство за разне злоупотребе, те за вршење различитих кривичних дела. Честа је ситуација да корисници преко профила објављују различите статусе, фотографије, снимке или да постављају коментаре на статусе, фотографије или снимке, увредљивог садржаја. Са становишта нашег позитивног кривичног права, кривичноправна заштита части и угледа појединца, као нематеријалних људских вредности, у овим ситуацијама није спорна. Међутим, поставља се питање правне квалификације таквих инкриминисаних понашања, односно да ли се кроз те радње учинилаца остварује основни или квалификовани облик кривичног дела увреде из чл. 170 Кривичног законика, с обзиром на посебно средство извршења. Аутор у раду указује на чињенице и околности које утичу на правну квалификацију кривичног дела увреда учињеног путем Фејсбука, појавне облике, као и различите могуће начине његовог остваривања од стране више лица.
Keywords: друштвене мреже, Фејсбук, кривично дело увреда, правна квалификација, појавни облици