О ПОДЕЛИ НА НЕПОСТОЈЕЋЕ И НИШТАВЕ УГОВОРЕ У ДОМАЋЕМ ПРАВУ - Miščević, Nikolina B.; Radovanović, Sanja M. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: У Закону о облигационим односима, у оквиру дела којим се регулише неважност уговора изричито се помињу само ништави и рушљиви уговори. Међутим, у домаћој теорији се често говори и о даљој подели ништавих на непостојеће и ништаве уговоре у ужем смислу. Док једни овој подели негирају било какав практични значај, други указују на нужност њеног постојања. У раду су анализирана схватања домаћих аутора о овој подели, аргументи који се наводе у прилог разликовању непостојећих од ништавих уговора, као и правила Закона о облигационим односима, са циљем испитивања потребе за непостојећим уговорима као посебном врстом неважећих уговора.Кључне речи: ништави уговори, непостојећи уговори, конверзија уговора, неважност уговора.