ДИГИТАЛНЕ ПЛАТФОРМЕ И ЊИХОВ УТИЦАЈ НА ОДНОСЕ ПОВОДОМ ДИГИТАЛНОГ РАДА - Božičić, Darko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Информационе технологије унеле су битне промене у свакодневни живот појединаца, па тако изузетак нису ни односи поводом рада. Међутим, дигитализација у сфери рада за последицу имала је, између осталог и успостављање једног новог актера на пољу вршења и потражње за радом, а то су дигиталне платформе. Иако се у први план истиче њихова посредничка улога између тражње и понуде за радом, многе функције које обављају дигиталне платформе не разликују се много од функција које иначе обавља послодавац у радном односу. Ипак крајњу (негативну) последицу овог вида вршења рада сносе дигитални радници – лица која обављају рад посредством дигиталних платформи. Овим чланком настојимо да приближимо рад посредством дигиталних платформи и њихов утицај на правни положај дигиталних радника.
Keywords: дигиталне платформе, дигитални рад, дигитални радници