POKUŠAJ ZAKONSKOG REGULISANjA „AMBITUS-A“ (AGITOVANjA ZA RIMSKE IZBORE) U PERIODU RIMSKE REPUBLIKE - Deretić, Nataša Lj; Milutin, Milan M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Pojava agitovanja pred izbore, koja je u rimskoj državi imala i svoj poseban naziv – ambitus, je nadživela vekove, pa tu pojavu srećemo i u današnje vreme. Biti igrač u političkom životu Rima (kao i u sadašnjem političkom životu), značilo je postati još finansijski moćniji i steći još veći društveni ugled. Na pitanje, da li je agitovanje pred izbore vrsta korupcije, pokušaćemo da damo odgovor nakon analize zakona iz perioda Republike. Definisanje ambitus-a nije nimalo lak zadatak. Veoma široka definicija bila bi: korišćenje nezakonitih metoda da bi se ubedio glasač da glasa za određenog kandidata. Ova definicija se primenjuje za čitav period republike, ali i kasnije, do kraja rimske istorije. U pokušaju da razumemo značenje ambitus-a, nije potpuno jasno, koja sredstva su nezakonita? Da li je to vrbovanje glasača, ucenjivanje, podmićivanje, davanje poklona, činjenje ili obećavanje usluga, organizovanje besplatnih gozbi, organizovanje javnih igara i sl.? Koja je bila kazna? Ko je mogao biti kažnjen? Ove stvari su varirale kako u periodu Republike, tako kroz čitavu rimsku istoriju.