Rimsko stvarno pravo u uporednoj analizi Gajevih Institucija i Justinijanovih Institucija - Stojanović, Stefan V. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
U radu je izvršeno upoređivanje odredaba rimskog stvarnog prava u Gajevim i Justinijanovim Institucijama. Cilj rada je da otkrije koje su odredbe Gajevih Institucija recipirane u Justinijanovim, a koje nisu, te da li su pojedine odredbe preuzete uz modifikaciju i u čemu se ta modifikacija sastoji. Na taj način biće utvrđeno koji su instituti rimskog stvarnog prava ostali neizmenjeni do Justinijanovog vremena, koji su pretrpeli promene, a koji su usled promena u društvenim odnosima prestali da postoje. Komparativnom metodom biće izvršena analiza najvažnijih pravnih pojmova i instituta rimskog stvarnog prava iz Institucija.