ОДЛУКЕ ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ИЗ ПЕРСПЕКТИВЕ САВРЕМЕНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ НАРОДА - Vučić, Mihajlo (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Право на самоопредељење народа је у протеклих стотину година развијано кроз низ међународноправних аката али и кроз низ различитих стицаја околности у међународним односима. То је утицало на његов данашњи нормативни садржај који није лишен политичке димензије. Аутор у раду идентификује четири критеријума који су по њему кључни да би се савремено међународно право на самоопредељење могло уживати у свом пуном обиму, То су: континуирано и тешко кршење права народа од стране државних органа, слаба централна власт државе на подручју на којем живи дати народ, стварање сопствених органа власти датог народа које могу да ефективно контролишу дату територију, подршка великих сила. Аутор анализира случај опредељења народа Војводине да се присаједине Краљевини Србији кроз призму ових критеријума и закључује да би са становишта данашњег међународног права ово присаједињење било савршено законито. Кључне речи: самоопредељење, Војводина, међународно право, велике силе