ВИЗАНТИЈСКО ПРАВО КАО РАСАДНИК ПРАВНИХ ТРАНСПЛАНАТА СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ДУШАНОВ ЗАКОНИК - Macura, Milan M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Византија то јест Византијско царство је  израз који се користи да се укаже на државу творевину која је постојала у периоду од IV века па све до XV века, тачније 1453. године и пада Цариграда услед Османских освајања. Без обзира на историјске дискузије и мишљења која се раизилазе у вези настанка Византије, у овом научном раду као зачетак Византијског царства је узет 11.мај 330 године, датум када је Константнин I Велики инаугурисао (грч. ΝέαῬώμη, лат.NovaRoma)  на месту где се простирала грчка колонија Византа. По мом виђењу, у раду ће бити анализиран утицај византијског права на даљи развој права у свету као и временски континуитет и развој самог византијског права које се ослања на римско право.