О ПОРЕТКУ НАЧЕЛА У ЦИЉНОМ (ТЕЛЕОЛОШКОМ) ТУМАЧЕЊУ У КРИВИЧНОМ ПРАВУ - Ristivojević, Branislav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Приликом одређења циља односно сврхе правних норми у поступку тумачења у свим правним гранама употребљавају се правна начела. Њихова улога у овом поступку је изузетно важна зато што она представљају најмањи заједнички именитељ свих норми, неког закона односно неке гране права, па самим тим могу да се употребе за тумачење циља било које од њих. Будући да кривично право има више правних начела наука је међу њима успоставила поредак или ред првенства у којем се начело законитости налази на првом месту, а сва остала су другоразредног значаја или су занемарена. Писац у овом раду нарушава управо тај поредак кривичноправних начела подвргавајући критици разлоге који су довели до њега и указујући на њихову преживљеност и застарелост. Колико је начело законитости било неопходно у време када је настало као природни пратилац и заштитник тешко извојеване и још несигурне слободе људи, толико је данас када је слобода неупитна и неспорна изгубило на значају. Могућности за злоупотребу кривичног права, данас, не леже више у неписаним кривичноправним нормама створеним по сличности са неким другим случајевима које имају повратно важење у времену, што би биле неке од опасности по слободу грађана које се отклањају коришћењем начела законитости. Оне леже у његовој вредносно променљивој димензији која долази до изражаја када се оно тумачи телеолошки односно циљно. А то значи када се тумачи у складу са његовом основном функцијом - заштитом одређених вредности односно када се (зло)употребљавају одредбе КЗ о циљу кривичног права и о циљу кажњавања, а то су одредбе које је наука уобличила у начело легитимности. Из овог разлога треба променити поредак кривичноправних начела приликом циљног тумачења у кривичном праву. На прво место треба поставити начело легитимности, а на друго начело законитости. Тако ће се отежати тумачима кривичног права да наметљиво истичу како су задовољили све услове које начело законитости поставља пред њих, прећуткујући колико су они данас непотребни јер је слобода неспорна вредност, док истовремено прикривају раскошне могућности делотворне злоупотребе начела легитимности.