НЕДОПУШТЕНЕ ИМИСИЈЕ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Власник непокретности дужан је да се уздржава од радњи којима се отежава искоришћавање суседних непокретности, насталих услед испуштања дима, гасова, непријатних мириса, чађи, буке, отицања отпадних вода итд, преко мере која је уобичајена имајући у виду природу и намену непокретности као и месне прилике. Имисије које потичу са суседног земљишта, морају се подносити, под условом да не проузрокују знатну штету. Забрањено је вршење штетних утицаја који потичу са једне непокретности, инсталирањем посебних уређаја, за које није прибављена дозвола надлежног државног органа. Власник земљишта погођеног имисијама које прелазе месно уобичајену границу има право на захтева престанак имисија и њихово свођење на уобичајену меру, а накнаду штете која му је проузрокована, само у оном делу који прелази обим оних имисија које се морају подносити. Уколико имисије потичу од неког индустријског постројења које обавља такву делатност на основу дозволе државног органа, не може се захтевати престанак такве делатности већ само накнада штете.