МАТЕРИЈАЛНИ ИЗВОРИ САВРЕМЕНОГ ГРАЂАНСКОГ ПРАВА - Nikolić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Материјалним изворима грађанског права је посвећено релативно мало пажње у новијој правној литератури. Евидентно је да недостају продубљенија истраживања која би допринела како развоју правне науке, тако и развоју правне регулативе у овој области. Она  би свакако показала да је поједностављено, уџбеничко представљање материјалних извора недовољно и одавно превазиђено. На уобличавање грађанског права данас утичу бројни фактори као што су: људске потребе, расположиви ресурси, односи у друштву, правна традиција, систем вредности, ниво економског развоја, укључивање у интеграционе процесе, правна политика и сл. Реч је о врло комплексној и важној проблематици, која изискује сарадњу стручњака из различитих области. Аутор, такође указује на потребу да се интензивније ради на развоју антропологије, социологије, филозофије, етике, економије и политике грађанског права, као посебних научних дисциплина.