PSIHOLOŠKI ASPEKTI SVEDOČENJA STARIH LICA - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Starost, sama po sebi, ne isključuje neko lice kao potencijalnog svedoka, ali predstavlja faktor koji može uticati kako na taktiku ispitivanja svedoka, tako i na ocenu verodostojnosti njegovog iskaza. Zbog toga treba poznavati specifičnosti onih psihičkih funkcija starih lica,  koje su tesno povezane sa davanjem svedočkog iskaza. Najvažnije takve funkcije su opažanje i pamćenje. Kod starih lica, po pravilu, dolazi do slabljenja čulne osetljivosti, slabljenja pamćenja, opadanja inteligencije, usporavanja psihomotornih funkcija, kao i negativnog upliva emocionalnih i motivacionih procesa na opažanje. Međutim ,treba imati u vidu da u tom pogledu kod starih lica mogu postojati velike individualne razlike. Zbog toga se, generalno, ne treba odricati takvih lica kao svedoka u krivičnom postupku. Sudija uvek treba da proveri stepen očuvanosti čula svedoka, postavljanjem pitanja svedoku, izvođenjem sudskog eksperimenta, a po potrebi i psihološkom ekspertizom. Osobenosti starih lica kao svedoka treba uvažiti i prilikom njihovog ispitivanja. U tom smislu, daju se određene preporuke u pogledu mesta, vremena i načina njihovog ispitivanja, koji moraju biti takvi da omoguće tačan i potpun iskaz, s jedne strane, kao i da onemoguće štetno dejstvo vođenja krivičnog postupka na psihu svedoka, s druge strane.