КОДИФИКАЦИЈА СТВАРНОГ ПРАВА У СРБИЈИ - постигнуто и могућа будућност - - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Од престанка важења Српског грађанског законика стварно право само је делимично регулисано. Бројне законске празнине, дугогодишња подрегулисаност стварно правних односа, неадекватна регулатива појединих института, мноштво закона у којима се налазе релевантна правила, резултирали су знатном правном несигурношћу у овој области. Најприхватљивији излаз из датог стања је доношење грађанског законика или новог закона (законика) који би свеобухватно регулисао стварно право. Проблеми су уочени, нужност кодификовања стварног права је истакнута, могућа решења су констатована, одређени напори у циљу превазилажења постојећег стања су учињени, али квалитативно нову ситуацију немамо ни данас. Разлог је, можда, прозаичнији него што се чини или жели приказати.