Амерички модел нагодбе у кривичном поступку посебно неки њени негативне аспекти - Feješ, Ištvan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: Савремена теорија и законодавац  интензивно  трагају за  брзим и јефтиним облицима кривичног поступка, који ће  истовремено гарантовати и права учесника. Америчка нагодба («плеа баргаининг») је брза и јефтина и ове значајне предности могу потиснути у други план негативне особине. Јефтиноћа и брзина лако могу навести на исхитрене закључке и  законодавца. Нагодба наиме, отвара и бројне проблеме нарочито  у погледу  гарантовања права учесника, поготово окривљеног. Овом  аспекту нагодбе се   мора посветити максимална пажња. Овај  рад се претежно тиме бави.