Обезбеђивање „пуне и ефективне једнакости“ припадника националних мањина у политичком животу – прилог различитом тумачењу међународних стандарда - Rajić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Плурализам представља један од есенцијалних постулата савремене демократије. Политички плурализам, између осталог, подразумева и учешће странака националних мањина у политичком животу државе. Рад има за циљ да системском анализом целине правних норми које регулишу изборну материју, утврди стварни домашај остваривања међународног стандарда „„пуне и ефективне једнакости“ припадника националних мањина у политичком животу у Републици Србији, са посебним освртом на републички ниво власти. Питање целисходности изборних правила која се односе на странке националних мањина у нашем правном систему отвориле су опречне одлуке Уставног суда Србије и  некадашњег Врховног суда Србије, а питање које је различито тумачено представљао је број потписа потребних за утврђивање и проглашење изборне листе странака или коалиција странака националних мањина.