НОВО ДОМАЋЕ СПОЉНОТРГОВИНСКО ЗАКОНОДАВСТВО О СУБВЕНЦИЈАМА И МЕЂУНАРОДНИ СТАНДАРДИ - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: У модерно доба, субвенције  су један од  основних  извора рестрикција у међународној трговини, и фактор ремећења процеса либерализације у тој области, што посебо долази до изражаја у време економских криза. Такво понашење  због својих економских последица, нужно изазива примену компензаторних  мера.  Међутим, како их  њихово екстензивно коришћење  може претворити у инструмент протекционизма, потребно је одговарајућим  правним правилима прецизно утврдити услове и режим за коришћења субвенција,  али  и примену компензаторних мера  у случају кршења тог режима. Процеси либерализације нашег спољнотрговинског система и константни спољнотрговински дефицит, све актуелнијим чине потребу   заштите сопствене  привреде и креирање  одговарајућег одбрамбеног инструментарија од недозвољених субвенција,  и у нашем праву.  У новим економским условима тој потреби је одговорено доношењем новог Закона о спољнотрговинском пословању из 2009. године и посебно, пратећих подзаконских аката.  Његова правила  из области субвенција су,  како на  концептуалном плану, тако и на плану појединачних решења, у највећој мери  усклађена са захтевима Светске трговинске организације, а тиме последично  и са стандардима Европске уније. Међутим, и даље остаје хронични проблем недостатка институционалних и одговарајућих кадровских претпоставки за његову пуну и оптималну примену.