Antikorupcione mere u Zakonopravilu Svetog Save - Stanković, Miloš P (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
У првом делу рада аутор указује на корене антикорупционе борбе у српском законодавству који сежу до Законоправила Светог Саве. Потом се анализирају конкретне одредбе Номоканона које имају антокорупциони карактер и које подсећају на савремене институте. То су забрана давања и примања мита у контексту симоније (продаје свештеничког чина), забрана сукоба интереса у облику непотизма и у виду истовременог вршења духовне и световне или две духовне функције, те обавезе лица која су рукоположена да пријаве и јасно раздвоје сопствену од црквене имовине. Аутор закључује да су у времену у коме су настала правила о борби против корупције била на високом нивоу законодавне технике и да су могла да представљају више него солидну основу у њеном искорењивању.