КРИПТОВАЛУТЕ –ВЕЛИКА ИНОВАЦИЈА НА ФИНАНСИЈСКОМ ТРЖИШТУ XXI ВИЈЕКA И/ИЛИ ИНСТРУМЕНТ ЗА ПРАЊЕ НОВЦА И ЕВАЗИЈУ ПОРЕЗА? - Vasilјevic Polјasevic Bojana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
За криптовалуте и њихову базичну технологију трансакција тзв. blockchain се може рећи да представљају једну од највећих иновација на финансијском тржишту у XXI вијеку. Особина иманентна криптовалутама је одсуство вриједности коју има робни новац, односно фидуцијарни новац који представља службено плаћање јер је као такав одређен декретом државе иако држава не гарантује његову конверзију у племените метале, као што су примјера ради, сребро или злато. С тим у вези се за криптовалуте може рећи да, у односу на традиционалне, фидуцијарне (тзв. fiat) валуте, имају бројне предности, али и недостатке. Као предност криптовалута истиче се њихова потпуна дигитализација, тј. велика брзина у реализацији послова и дигитални трансфер новца без приступа банковним рачунима и без посредовања традиционалног финансијског сектора, немогућност фалсификовања криптовалута, дјелимична анонимност учесника у трансакцијама, низак инфлаторни потенцијал, низак ризик од „колапса“ валута, јефтино и једноставно „складиштење“ криптовалута. Другим ријечима, њихова предност се огледа у једноставном, сигурном и јефтином обављању трансакција. Но, криптовалуте, у односу на фидуцијарне имају и одређене недостатке. Као такви, најчешће се истичу висока волатилност, како у смислу осцилација у вриједности криптовалута, тако и у смислу одсуства заштитних механизама у случају крађе, релативна несигурност у смислу изостанка или недовољне правне регулативе у пословима са криптовалутама, те општи недостатак транспарентности и потенцијал криптовалута да се користе за евазију пореза, финансирање тероризма и прање новца. Акценат овог рада је на ризицима, односно потенцијалу криптовалута, у смислу да исте олакшавају или чак поспјешују, како евазију пореза, тако и прање новца.