ОБЛИЦИ ЗАВЕШТАЊА У САВРЕМЕНОМ РУСКОМ ПРАВУ, СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА СРПСКО ПРАВО - Arsenijević, Bojana O. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
У раду ауторка анализира облике завештања у руском праву и услове њихове правне пуноважности. У руском праву приметна је доминација јавних облика завештања. Тако, регулисани су јавнобележничко завештање, завештање изједначено са јавнобележничким завештањем и тајно завештање. Имајући у виду да је Руска Федерација ратификовала Конвенцију о једнообразном закону о облику међународног завештања, у руском праву регулисано је и међународно завештање. Водећи рачуна о изузетним околностима, руски законодавац је регулисао својеручно завештање пред сведоцима, које представља и једини приватни облик завештања. Посебна правна правила важе за завештајно располагање новчаним средствима на рачунима код банака и других кредитних организација. Анализирајући наследноправна правила у руском праву, омогућава се уочавање сличности и разлика у односу на одговарајуће наследноправне прописе других европских држава, у првом реду Републике Србије.