Оглед о правном положају Српске православне цркве у Босни и Херцеговини под аустроугарском влашћу - Tomic, Marko D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
У раду се разматрају одређени аспекти почетне фазе процеса инкорпорирања српских православних митрополија у Босни и Херцеговини у државноправни поредак Аустро-Угарске са црквеноправног тј. канонског аспекта. Правни положај српских митрополија у БиХ у времену непосредно после Берлинског конгреса решаван је на релацији Беч-Цариград. Коначни исход преговора између Цариградске патријаршије и Бечког двора била је Конвенција о привременом решењу односа српских православних митрополија у БиХ са Цариградском патријаршијом из 1880. године. Главни део рада бави се анализом одредби Конвенције о избору и смени више јерархије са црквеноправног аспекта. Потом се на основу конкретних примера из живота Цркве даје канонска процена ових догађаја.