ПОДОБНОСТ НЕНОВЧАНОГ УЛОГА КАО ПРЕДМЕТА ОБАВЕЗЕ УНОШЕЊА УЛОГА У ДРУШТВО С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Улог је економска вредност која се, независно од тога да ли се јавља у новчаном или неновчаном облику, увек изражава у новцу, коју оснивач, члан или лице које приступа друштву уписује, уплаћује и, или уноси у друштво и из које се формира основни капитал друштва с ограниченом одговорношћу. Према Закону о привредним друштвима улози у друштво могу да буду новчани и неновчани и изражавају се у динарима. Закон о привредним друштвима, међутим, не садржи дефиницију неновчаних улога, већ само одредбу о томе да неновчани улози могу бити у стварима и правима, ако тим законом за поједине форме друштава није другачије одређено. У упоредном праву углавном се среће негативна дефиниција неновчаних улога. Неновчани улози су улози код којих се чинидба улога не врши у новцу. Оваква негативна дефиниција неновчаних улога оставља отворено питање, шта се то конкретно, а да није новац, може сматрати допуштеним улогом у друштво. Одредба Закона о привредним друштвима да улози у друштво с ограниченом одговорношћу могу бити искључиво у стварима и правима такође није довољно јасна и разрађена, па ће суштински предмет анализе у овом раду бити појашњење услова које неновчани улози генерално, али и поједини појавни облици неновчаних улога (нарочито права) треба да испуњавају како би били подобни да буду предмет обавезе уношења улога у друштво.