ЗАМЕНА НАСЛЕДНИКА У САВРЕМЕНИМ ПРАВИМА ЕВРОПЕ - Vidić Trninić, Jelena Đ; Kovačević, Milica S (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: Пажњa аутора усмеренa је на правну регулативу постављања наследника под супституцијом, односно, замену наследника као модалитет завештајног наслеђивања у савременим правима Европе. У законодавству Србије прихваћена је могућност алтернативног стицања наследног права, односно проста или обична супституција као облик замене наследника, као и они модалитети сукцесивног наслеђивања који се везују за остварење услова или истек рока, уз изричиту забрану фидеикомисарне супституције за случај смрти претходног наследника. Анализом домаће законске регулативе, њених предности и појединих недостатака, као и сагледавањем законских решења посвећених институту замене наследника у упоредном праву, аутори користе прилику да укажу на оправданост и могуће начине унапређења начина нормирања овог института у српском праву. Кључне речи: проста супституција, фидеикомисарна супституција, институт, супститут, претходни наследник, накнадни наследник.