Da li nam je potrebna reforma Saveta bezbednosti? - Ganić, Senad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Оснивањем Уједињених нација, човечанство је доживело цивилизацијски помак и по први пут у историји, учињен је озбиљан ккорак у покушајима да се организовањем на планетарном нивоу, спрече ратови и успостави трајан мир и безбедност у свету. Ратови међутим нису спречени, а Уједињене нације показале су своју немоћ да реагују, чак и у оним ситуацијама у којима је дошло до страдања неприхватљивих размера, и то на разним меридијанима наше планете. У ситуацијама у којима се очекивала промптна реакција, ова организација остајала је нема, а њене реакције свеле су се на доношење резолуција и докумената којима се нису моглу постићи жељени ефекти. Разлог томе у највећем броју случајева била је чињеница противљења неке од сталних чланица Савета безбедности коришћењем права вета. На тај се начин, Савет безбедности уместо тела које је требало да обезбеди светски мир и сигурност, полако претворило и поприште сукоба интереса великих сила. Тако се је временом схватило, да овај орган УН-а, не само да не доприноси успостављању мира и безбедности у свету што је требала бити његова примарна улога, већ напротив, да је почео бивати генератор нестабилности, несигурности и започињања ратова и страдања којима и данас сведочимо. Из тог разлога, али и из разлога суштинских промена које је међународна заједница претрпела од момента оснивања УН-а па до данашњих дана, све је већи број земаља које сматрају да ово тело мора доживети корениту реформу. У овом раду, покушали смо да укажемо на неке од кључних критика које су упућене на рачун рада овог органа, те предлога у вези са тим, на који начин би он у будућности требао бити организован.