Da li je DNK analiza ključ slobode za pogrešno osuđene? - Đurđević, Tijana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Podatak da je nakon otkrića DNK i mogućnosti identifikacije lica na osnovu DNK zahvaljujući naknadnoj DNK analizi oslobođeno blizu pet stotina pogrešno osuđenih inspirisao nas je da istražimo pitanje pogrešnih osuda na globalnom nivou i ulogu DNK analize u njihovom ispravljanju. U radu se najpre razmatraju pojam i posledice, procene o učestalosti i uzroci pogrešnih osuda, a potom se daje prikaz pojedinih organizacija koje se u uporednoj praksi bave istraživanjem slučajeva pogrešnih osuda. Nadalje se objašnjava uloga DNK u oslobađanju pogrešno osuđenih kao i pretpostavke koje moraju postojati da bi se osude mogle ispraviti na ovaj način, a na samom kraju se razmataju trenutne mogućnosti i perspektive u našoj zemlji u vezi sa ispravljanjem pogrešnih osuda putem naknadne DNK analize, ali i na druge načine.