О ОРОЧАВАЊУ РАДЊИ СУДА У ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ - Keča, Ranko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: Ефикасност правне заштите у парничном поступку преставља један од основних разлога за оправдање веома честих промена парничне регулативе. У том циљу, поред постојећих, уведен је низ нових решења. Наведени значај има и нова регулатива којом се тежи ограничити трајање поступка. Уводи се обавеза одређивања временског оквира за спровођење поступка а у низу процесних ситуација предузимање процесних радњи суда ограничава одређивањем рокова. Непоштовање наведених временских ограничења остаје процесно несанкцинисано али је основ за утврђивање дисциплинске одговорности поступајућег судије. Решење је усвојено у циљу повећања ефикасности правне заштите и остваривања суђења у разумном року чему може послужити али само под условом стварања реалних предуслова за успешно функционисање судске власти. У супротном претвориће се само у још једно срество притиска на судство и поступајуће судије. Кључне речи: промене парничне регулативе, евикасност правне заштите, временски оквир за спровођење поступка, рокови процесне радње суда, дисциплинска одговорност судије.