КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ МАЛОЛЕТНИКА И ОПОРТУНИТЕТ КРИВИЧНОГ ГОЊЕЊА - Lukić, Tatjana; Samardžić, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Питање поступања са малолетним учиниоцима кривичних дела пре свега дефинисано је старосним границама малолетства, затим условима за примену одређених мера, а све у циљу остварења циља генералне и нарочито специјалне превенције према овој категорији учинилаца. Осим осврта на питање ко се у правном систему Републике Србије у кривичноправном смислу сматра малолетником, начелом опортунитета у вези са кривичним гоњењем малолетника, а нарочито његовом примену кроз изрицање васпитних налога. У раду је учињен преглед и анализа података о структури криминалитета малолетника као и примени васпитних налога у последњих пет година на територији Републике Србије, са нарочитим освртом на територију АП Војводине као и подручје Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду.