УСТАВНИ ПОЛОЖАЈ ВЛАДЕ МАЂАРСКЕ И ВЛАДЕ СРБИЈЕ - Orlović, Slobodan Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У парламентарним системима који почивају на демократском уставном поретку (са демократским изборима, на пример) истакнут је положај владе. Влада је водећи политички орган у тим државама. По таквом положају владе уставни системи Мађарске и Србије нису изузеци јер њиховим владама устав даје прворазредну улогу у вођењу земље. То је једна од сличности положаја влада у Мађарској и у Србије. Али посматрајући конкретне уставне одредбе о надлежностима, о односу са председником републике и са парламентом, налазе се и многе конкретне разлике. Те различитости уставних норми не сметају закључку да су обе владе практично надређене парламенту све док имају парламентарну већину. То је, уосталом, карактеристика свих парламентарних система. Друга особеност битна за положај владе је њен однос са шефом државе који је нека врста практичне конкуренције за превласт у извршној власти. За оцену тог односа битна је свака поједина уставна одредба и степен њене остваривости јер су оне разрада и продужетак опште формулације да је влада носилац извршне власти. Кључне речи: Влада. - Устав.- Мађарска.- Република Србија.