Mогућност увођења приватног осигурања трошкова спровођења поступка биомедицински потпомогнутог оплођења (БМПО) - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Према последњим доступним подацима 7-9 % парова који желе потпомство имају проблем са различитим облицима неплодности. Применом различитих метода и поступака савремене медицине проблем неплодности може бити решен у око 85-90 % случајева. Томе првенствено доприноси развој различитих поступака биомедицински потпомогнутог оплођења (даље у тексту: БМПО). Ипак, трошкови спровођења тих поступака и даље су изузетно високи. Поред тога, треба узети у обзир да се успешност БМПО по једном циклусу према последњим доступним подацима креће између 25-30%. Из тога проистиче, да је врло често неопходно проћи 3 до 4 поступка како би се дошло до жељеног успеха. Парови на различите начине настоје да превазиђу или барем ублаже финансијске потешкоће везане за учешће у поступку БМПО. Један од начина превазилажења финансијских потешкоћа, који још није доступан у Републици Србији, је приватно осигурање којим би се покрили трошкови настали у вези спровођења поступка БМПО. За разлику од упоредног права осигурања развијених држава (нпр. СР Немачка, САД), домаћа осигуравајућа друштва у оквиру своје понуде приватног здравственог осигурања не нуде ову врсту осигурања. Чак шта више, код класичних полиса приватног здравственог осигурања изричито се из осигуравајућег покрића искључују трошкови лечења неплодности, као и трошкови који могу настати у вези са спровођењем поступка БМПО. У овом раду биће речи о могућности увођења ове врсте осигурања у праксу домаћих осигуравајућих друштава, као и о условима који би могли бити предвиђени за остваривање захтева по основу ове врсте осигурања.