ПРАВНИ РЕЖИМ ПОВРШИНСКИХ И ПОДЗЕМНИХ ВОДА - Szalma, József (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У раду се анализирају законски прописи позитивног и упоредног права везано за квалитативни правни режим површинских и подземних вода. Указује се на то, да због природне везе између површинских и подземних вода, постоји потреба за интегралним приступом у управљању квалитативним стањем и једних и других. Основни правни инструмент управљања квалитативним стањем јесте водна дозвола и сагласност за посебну (привредну) употребу, које су засноване на евиденцији стања вода, као и на контроли спровођења услова из издатих дозвола. У погледу нових корисника посебне употребе вода указује се на европске заједничке и националне прописе о претходној еколошкој анализи и дозволи, чији је циљ процена утицаја нових планираних објеката на стање вода, као и да се тим путем провери да ли је за нови планирани објекат предвиђен начин отклањања штетних еколошких утицаја.