ТАМНА СТРАНА СПОРАЗУМА О ПРИЗНАЊУ КРИВИЧНОГ ДЕЛА - Bajović, Vanja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Амерички институт споразума о признању кривичног дела уведен је у наше право 2009. године са примарним циљем да се поступци поједноставе, учине ефикаснијим и бржим, а судови и тужилаштва растерете превеликог броја предемета. Како овај институт погодује свим процесним актерима критике на његов рачун у нашој теорији су ретке, чиме се прећуткује чињеница да се њиме зарад ефикасноти жртвује чињенична тачност. Основно питање ове анализе је да ли је тачна констатација појединих америчких аутора да је нагодба заправо ’’савршен систем за осуду невиних’’? У вези са тим разматрају се питања да ли и зашто и невина лица признају кривицу, у којој мери строга казнена политика погодује закључивању споразума и на који начин тужиоци користе закључене споразуме у циљу олакшавања доказног терета у другим предметима. Кључне речи: споразум о признању кривичног дела, признање кривице, претпоставка невиности