НИСУ ГА НИ ТРАЖИЛЕ! О ПИТАЊУ ЖЕНСКОГ ПРАВА ГЛАСА У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА - Drakić, Gordana M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца жене нису имале право гласа. У Видовданском уставу је било прописано да ће се о женском праву гласа решити одговарајућим законом. Рад се бави настојањима женских удружења да се право гласа за жене прокламује у првом Уставу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, те да се пропише изборним законом. У раду су изложени говори које су у Привременом народном представништву одржали заговорници идеје о женском праву гласа, као и дискусије које су се водиле у Уставотворној скупштини између присталица и опонената права гласа за жене, те сукоби мишљења поводом истог питања приликом доношења првог Изборног закона у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Указано је на активност женских удружења у правцу промене увреженог мишљења, које је постојало у југословенском друштву, да жене треба поштедети непријатности које бављење политиком носи са собом на тај начин што ће им право гласа бити ускраћено све док не достигну одређени ниво , зрелости” да се укључе у политички живот. У раду је дат и кратак осврт на еволуцију питања женског права гласа и указано на то да су жене биле изједначене са мушкарцима приликом избора представника за Велику народну скупштину у Новом Саду у новембру 1918. године. Упркос борби које су женска удружења водила за изједначење жена са мушкарцима, женско питање остало је у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца на маргинама интересовања јавности и релевантних чинилаца.