PRVI POKUŠAJI KODIFIKACIJE GRAĐANSKOG POSTUPKA U SRBIJI (1829–1844) - Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
U radu se govori o prvim pokušajima kodifikacije građanskog postupka u Srbiji, u razdoblju između 1829. i 1844. godine. Usredsređena na kodifikatorski rad u oblastima građanskog i krivičnog prava, srpska istorijskopravna nauka je zapostavila izradu trećeg, ne manje važnog zakonika – o građanskom postupku. Bez njene naučne obrade, međutim, ne mogu se zaokružiti saznanja o prvim nacrtima kodifikacija. U želji da damo skroman doprinos rasvetljavanju početaka rada na zakoniku o građanskom postupku, potražili smo podatke o tome u stranoj literaturi i domaćoj arhivskoj građi.