VLADARSKE TITULE U SREDNjOVEKOVNOJ SRBIJI - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
U radu se raspravlja o raličitim titulama koje su nosili vladaoci u srednjovekovnoj Srbiji. U periodu do XI veka o titulama se malo zna, uglavnom na osnovu podataka vizantijskih pisaca, koji za strane vladare koriste izraz arhont, nasleđen iz antike. Od XI, a posebno u XII veku, ustaljuje se titula veliki župan, koja ulazi u redovnu upotrebu od početka vladavine Stefana Nemanje. Kasnije titule – kralj, car, knez i despot, dobro su poznate na osnovu izvornih podataka. U vladarskoj intitulaciji redovno se pominju i teritorije kojima je srpski monarh vladao. Teritorijalna formula bila je promenljiva, u zavisnosti od širenja ili smanjivanja državne teritorije, ali je ona ponekad pokazivala i pretenzije ka određenim zemljama. Autor se potrudio da za svaku tvrdnju nađe odgovarajuće podatke u istorijskim izvorima.