Обавезe јавних друштава у погледу ad hoc информисања јавности на тржишту капитала - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Аутор у раду на целовит начин анализира обавезе јавних друштава у погледу повременог (ad hoc) информисања јавности на тржишту капитала. Ad hoc информисање јавности треба да служи остварењу већег броја циљева. Оно је једно од средстава којим се настоји обезбедити функционална способност тржишта. Уредним вршењем ове обавезе пружају се тржишту, што је могуће брже, све релевантне информације неопходне за формирање адекватне цене тржишног материјала - хартија од вредности и других финансијских инструмената (функција заштите тржишта). Инвеститори се тиме стављају у положај да на промењене околности што брже реагују, те да у погледу тржишног материјала чија се цена мења донесу инвестициону одлуку у циљу његовог стицања или продаје (функција заштите инвеститора). С обзиром на то да се обавеза ad hoc информисања састоји и у објављивању инсајдерских информација које се непосредно тичу емитента, ad hoc информисање служи као превентива тј. заштита од вршења забрањене трговине инсајдерским информацијама (функција превенције од злоупотребе инсајдерских информација).