РАСПУШТАЊЕ ПАРЛАМЕНТА – ВРШЕЊЕ ИЛИ ЗЛОУПОТРЕБА УСТАВНИХ ОВЛАШЋЕЊА - Orlović, Slobodan; Rajić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Распуштање парламента представља карактеристику система меке поделе власти. Овај уставни институт је најозбиљнији механизам противтеже у односу на инструменте парламентарне контроле владе. Његова примена, по правилу, претпоставља неразрешив конфликт у односима парламента и владе. Отуда jе основни смисао овог института пресецање такве позиције која постоји између парламента и владе и изношење таквог конфликта пред грађане као изворне носиоце суверенитета. Прво питање које је отворено у раду јесте да ли је оправдано употребити институт распуштања парламента у ситуацији када не постоји озбиљнији конфликт у односима парламента и владе, када је влада подржана стабилном парламентарном већином. Друго питање које се у раду отвара јесте: да ли акт о распуштању парламента може бити предмет правне контроле.